Een fotograaf bij een uitvaart

Een fotograaf bij een uitvaart, dat is nog niet zo gewoon. Een begrafenis of crematie is een ingrijpende en verdrietige ervaring. Een fotograaf er bij halen is dan niet het eerste wat je doet.  Dat kan te maken hebben met dat je het moeilijk vindt je verdriet te tonen. Of dat je de begrafenis helemaal niet wilt en de tijd terug zou willen draaien en gewoon verder wilt met je leven. En dat is heel begrijpelijk.

 

Toch hoort een overlijden en een uitvaart bij het leven. Je kunt er niet omheen. Het dient zich aan en daar moèt je iets mee. Je kunt een uitvaart zelf regelen en er een invulling aan geven of dit laten doen.

 

Maar tijdens de uitvaart zelf, wordt gelukkig veel voor je gedaan. Het is een dag vol emotie en dan gaat er veel aan je voorbij. Daarom is het zo waardevol wanneer er een fotoreportage wordt gemaakt. Immers foto’s maken zichtbaar wat er is gebeurd en hoe het is gegaan.  

Waarom een uitvaartfotograaf?

De betekenis van een fotoreportage is lastig te omschrijven en groter dan ik in m’n eentje kan bedenken. Ik noem hieronder een aantal en als je meer weet, hoor ik dit graag van je: 

 

• Met foto’s wordt vastgelegd wat je zelf die dag niet mee krijgt.

 

• Het maakt zichtbaar wat de overledene voor je heeft betekend en ook wat jij hebt betekend voor de overledene.

 

• Er is veel aandacht en zorg besteed aan de invulling van de begrafenis of crematie. Foto’s laten de blijvende waarde ervan zien.

 

• De dierbare is er niet meer maar de relatie blijft. Een mooie uitvaart geeft betekenis aan deze relatie.Elke foto en elke persoon heeft daarbij een eigen verhaal.

  

• Hoe moeilijk het in het begin ook kan zijn, een fotoreportage laat zien dat er een einde is gekomen aan het aardse leven van de geliefde en dat het op een waardige en respectvolle wijze is afgesloten. 

Een uitvaarttestament

Het is zo’n gek idee nog niet om een soort van uitvaarttestament op te stellen. Praat er eens over met je familie en geliefden. Hoe zou je betekenis willen geven aan de laatste dagen dat je nog in het midden van je dierbaren bent. En wat is er dan nodig om vooraf te regelen? 

 

Heb je ideeën en/of  aanvullingen op de redenen om een fotoreportage te maken bij een uitvaart? Ik zou het leuk vinden als je deze hieronder aan me wilt laten weten. 

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.