Herinneringen bewaren

Herinneringen aan een afscheid, aan verdriet, aan iets wat je niet hebt gewild. Aan iets dat je nooit had willen meemaken. Aan iets dat je nooit meer wilt vergeten.

 

Oh, wat is dat toch complex. Vooral vlak na een verlies van iemand waar je van houdt. Dat verlies wil je niet. Je zou het willen vergeten en gewoon verder willen gaan met je leven. Maar dat kan niet. En ook wil je niet vergeten. Wat is dit toch dubbel en verwarrend.

 

En door de verwarring is je aandacht er niet goed bij. Veel gaat langs je heen.

 

 

Daarom ben ik uitvaartfotograaf. Om je te helpen de herinneringen te bewaren. En ook om te laten zien wat je wel wil meemaken maar op het moment zelf aan je voorbij ging.

Waarom is herinneren belangrijk?

Herinneringen aan een afscheid zijn van onschatbare waarde. Veel gaat zo’n dag aan je voorbij. Je moet iets doen wat je niet wilt. Van binnen stormt het. Je wordt overmand door verdriet. Het kost je al je energie om te doen wat er van je verwacht wordt.

 

Luisteren en kijken, het gaat voor een groot deel aan je voorbij. Er is gewoon geen ruimte voor in je hoofd.

 

Maar zonder beelden, blijft vaak alleen de pijn over. En zonder beelden duurt het erg lang voordat de pijn van gemis, verdriet een eenzaamheid minder wordt. Het verwerken van rouw begint namelijk met het onder ogen durven zien van wat er is gebeurd.

Wat wil je je herinneren?

Het kan geen kwaad om op een moment dat er nog geen sprake is van een overlijden er eens over na te denken wat je belangrijk vindt. Belangrijk om te doen en wat waardevol is. Hoe zou je zo’n afscheid willen invullen? En vooral hoe zou je willen dat je in zo’n situatie met elkaar om gaat?

 

Een goede onderlinge band is ontzettend fijn op zulke momenten. Dit heb je niet altijd zelf in de hand. Maar daar kun je wel vrede mee hebben als je zelf je best hebt gedaan het goed te doen. Dan ben je vrij van schuldgevoel en rancune. Dan kun je elkaar in de ogen blijven kijken. Dan is er ruimte voor dat wat goed is.

Wat doen deze herinneringen met je?

Herinneringen helpen je de situatie eerlijk onder ogen te zien. Ze laten de troost zien die je hebt gekregen en die je hebt gegeven. De verbinding die dit geeft.  Met deze mensen ga jij verder. Je hebt met elkaar een hele ingrijpende gebeurtenis gedeeld. Dit versterkt de onderlinge band.

 

Je kunt de liefde en het leven van de overledene met elkaar blijven delen. Want ook al is deze er niet meer, de liefde blijft. Wat is het dan mooi dat je dit met elkaar levend kunt houden.

Welke herinneringen zijn voor jou belangrijk?

Herinneringen zijn niet voor iedereen gelijk. Eigenlijk verschillen deze allemaal van elkaar. Maar samen kun je er een mooi verhaal van maken. Dit geeft troost en betekenis aan jouw leven dat verder gaat.

 

Er zijn nog veel meer herinneringen die je zou willen bewaren. Als je wilt, kun je hieronder een reactie achterlaten over herinneringen die voor jou belangrijk zijn. 

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.