Hoe worden foto’s bij een begrafenis of crematie gemaakt?

Die vraag wordt me vaak gesteld. En logisch, uitvaartfotografie is niet iets wat je veel ziet. Maar daar komt nu wel verandering in. Steeds vaker willen nabestaanden foto’s van de begrafenis of crematie. Omdat zij van anderen een fotoreportage van de uitvaart hebben gezien of hebben gehoord hoe dankbaar nabestaanden zijn met deze herinneringen aan de uitvaart.

Uitvaartfoto's tijdens begrafenis

Uitvaartfoto’s van een begrafenis

Om dit te kunnen bereiken, spelen een aantal punten een belangrijke rol. Ik noem hieronder 10 punten die van invloed zijn om waardevolle herinneringen te maken van de uitvaart.

fotograaf bij een begrafenis of crematie

10 punten die belangrijk zijn voor het maken van mooie uitvaartfoto’s bij een begrafenis of crematie

  1. Wie ik ben als mens speelt hierbij een grote rol. Ik ben een ‘mensenmens’ en doe mijn werk integer en zorgvuldig. Zo leg ik de troost en kracht vast in de foto’s.  Dit wordt zichtbaar in de kwetsbaarheid van de situatie.
  2. Daarbij is het heel belangrijk dat ik als fotograaf onopvallend aanwezig ben. Als nabestaande neem je afscheid van iemand waar je van houdt, daar ben je op gericht en dat mag niet worden verstoord. Omdat dit afscheid je het meeste zal bezighouden, heb je minder oog voor wat er om je heen gebeurt. Dit helpt bij het onopvallend aanwezig kunnen zijn.
  3. Ik draag donkere, onopvallende kleding. En beweeg me zoveel mogelijk langs de buitenranden van de ruimtes waar de afscheidsplechtigheid wordt gehouden. Om alles wel goed in beeld te kunnen krijgen, gebruik ik verschillende lenzen. Voor dichtbij en veraf.
  4. Het gebeurt ook wel eens dat ik dichtbij kom. Maar dan zoek ik van tevoren een plekje waar ik zo min mogelijk zal opvallen en niet in het gezichtsveld van de nabestaanden sta of zit. Dit kan ook door me klein te maken door op de hurken te gaan zitten.
  5. Ook het moment dat ik naar een andere plek loop, kies ik bewust. Zoals bij een ‘wisselmoment’ direct nadat een spreker zijn verhaal beëindigd heeft.
  6. Om zo weinig mogelijk geluid te maken, gebruik ik bij de afscheidsdienst een camera waarvan je de ‘klik niet hoort. Deze camera’s zijn de laatste jaren steeds beter geworden en doen nauwelijks meer onder voor de camera’s met een ‘klik’.
  7. Buiten de afscheidsruimte zorg ik er ook voor dat ik zo onopvallend mogelijk mijn werk doe. Ik gebruik hiervoor twee camera’s met verschillende lenzen. Één voor dichtbij en één voor het maken van foto’s veraf.
  8. En ook hier blijf ik op gepaste afstand. En sta ik zo weinig mogelijk binnen het gezichtsveld van de aanwezigen.
  9. Dit onopvallend werken is minsten zo belangrijk dan het maken van mooie foto’s. Daarom is al mijn handelen erop gericht om zo geluidloos mogelijk te werken en zelf zoveel als mogelijk is, buiten beeld te blijven.
  10. Elke foto die je krijgt, vertelt een verhaal. Het is niet het verdriet waar de nadruk op ligt, maar dàt wat door het verdriet wordt opgeroepen: liefde, troost en verbinding. Want dat blijft. Ook na de begrafenis of crematie.
begrafenis of crematie fotograferen

Uitvaartfoto tijdens begrafenis

Andere fotomomenten bij een overlijden

Naast de uitvaart zelf, zijn er meer momenten die een uitvaartfotograaf kan vastleggen zoals:

de condoleance

de bloemen

de opbaring

het beschilderen van de kist

het verstrooien van de as

het plaatsen van het grafmonument

Een fotoreportage van een uitvaart bekijken

Wil jij weten hoe een fotoreportage eruit ziet? Vul dan het onderstaande contactformulier in of bel me even: 06 1444 92 56

Dan maken we hiervoor een afspraak.

Mail ons