Onopvallend zichtbaar

“Heeft u mijn aanwezigheid ook hinderlijk gevonden?” Dit vroeg ik aan de koster van de kerk. De uitvaartdienst was afgelopen. En ik wilde graag feedback.

 

Als iets niet goed gaat, kan dit zo snel mogelijk in orde gemaakt worden. Maar gelukkig, mijn bewegingen om foto’s te maken van de uitvaart waren niet ongewenst en niet opvallend geweest. Andere aanwezigen aan wie ik feedback kon vragen, gaven hetzelfde antwoord. Zelfs mijn man, die ook bij de uitvaart aanwezig was. En hij is kritisch.

UITVAARTLEIDER


Wat is nou belangrijk voor familie en andere aanwezigen bij de uitvaart? Ik noem er vier

  • In je waarde worden gelaten.
  • Ruimte om zichzelf te zijn.
  • Verdriet hoort erbij en mag gedeeld worden.
  • Respect en liefde.

De uitvaartleider heeft hierin een hele belangrijke taak. Meestal op de achtergrond en soms op de voorgrond.

UITVAARTFOTOGRAAF

Wat mag er verwacht worden van de fotograaf? Natuurlijk, deze moet mooie foto’s maken. Van de juiste momenten. Maar daarnaast is het net zo belangrijk hoe deze dat doet. Onopvallend en met respect voor de aanwezigen. Ook op de achtergrond. Soms op de voorgrond als de handeling daar om vraagt. Maar zonder iemand in de weg te staan.

ELKAAR BEGRIJPEN

Om elkaar goed te begrijpen is het belangrijk dat de fotograaf met familie en uitvaartleider de wensen bespreekt. Daarvoor is niet altijd gelegenheid. En dit vraagt van de fotograaf goede sociale vaardigheden en goede omgang met rouw en verdriet. Gelukkig is er een opleiding waar hieraan aandacht wordt gegeven. Het gaat om kennen en kunnen: fotograferen en respectvol en liefdevol omgaan met mensen en omstandigheden. Beide zijn even belangrijk.

 

Dit alles maakt dat een professioneel fotograaf die hierin is opgeleid veel kan betekenen voor nabestaanden. Over die betekenis ga ik in mijn volgende blog verder.

Wat vind jij belangrijk wat een professioneel fotograaf zeker moet kunnen?

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.