Uitvaartfotograaf

Een uitvaartfotograaf zie je nog niet zo vaak bij een begrafenis of crematie. Terwijl het veel toevoegt. Foto’s van een uitvaart zijn herinneringen aan iets wat je niet wilt, maar ook niet wilt missen. De foto’s vertellen namelijk verhalen, verhalen die steeds weer aangevuld worden. Die ook kort na het afscheid troost geven en een eigen taal spreken waarvoor woorden vaak te kort schieten.

Wat doet een uitvaartfotograaf

Het gebeurt al heel lang, foto’s maken wanneer iemand is overleden. Eigenlijk vanaf het begin van de fotografie. Die éne afbeelding was dan wel vaak de enig zichtbare herinnering aan de dierbare. Nu kunnen er gelukkig veel meer momenten vastgelegd worden. En dan zie je veel meer dan het verdriet. Het is juist dàt wat door het verdriet wordt opgeroepen en door de professionele uitvaartfotograaf wordt vastgelegd. Natuurlijk het verhaal van wat er allemaal gebeurt. Maar vooral zichtbaar maken wat dit met de aanwezigen doet. Ja, veel emotie. Maar wel emotie die ook voor later van betekenis is. Zoals de blik van mededogen en liefde, de troostende arm om iemand heen, de kracht van begrip voor elkaar, het samen doormaken en er voor elkaar zijn. Zichzelf kunnen zijn waarbij de schoonheid van de mens zichtbaar wordt.

uitvaartfotografie afscheid nemen

Blijvende herinneringen aan het afscheid

Bij de begrafenis of de crematie van een dierbare gaat er vaak veel aan je voorbij. En ook al kun je je in het begin nog veel herinneren, die herinneringen zullen in de loop van de tijd vervagen. Bovendien zie je als direct nabestaande lang niet alles omdat veel op een plek gebeurt die niet zichtbaar voor je is. Deze beelden kunnen wel veel voor je betekenen. Want foto’s van de uitvaart houden de liefde en de verbondenheid met elkaar vast.

Zo blijft het bestaan van je dierbare in leven. En zullen de verhalen verteld blijven worden. Het is ook een instrument om later aan anderen te kunnen laten zien die niet bij de begrafenis aanwezig konden zijn. En als er kleine kinderen bij zijn. Zij zullen zich er al heel snel weinig meer van kunnen herinneren. Maar zullen zich door de foto’s wel altijd verbonden weten met de overledene en de nabestaanden. Foto’s geven daar een extra dimensie aan. Mooie, waardevolle herinneringen helpen de verbinding in stand te houden. Het gaat over een gedeeld verleden dat blijft bestaan.

Reacties van nabestaanden

Nabestaanden zijn altijd dankbaar wanneer ze terug kunnen zien op het afscheid. Een afscheid dat zorgvuldig is voorbereid en achteraf snel voorbij is gegaan. Elke keer na een reportage hoor ik dat ik als fotograaf nauwelijks werd opgemerkt. En dat wat zichtbaar is op de foto’s, door hen vaak niet gezien is. Het is zoals een zus van de overledene onlangs zei: ‘Er zit kracht in de foto’s.’

Of zoals een aanwezige opmerkte nadat ze mij aan het werk zag: ‘Had ik dit vier maanden geleden maar geweten. Toen heb ik mijn moeder moeten begraven.’ Zei miste nu de herinnering van het afscheid wat ze zo graag had willen vasthouden.

uitvaart-fotograaf, rouw-fotograafWie ik ben

Mijn naam is Gerda Wesselius. In 2016 ben ik begonnen als professioneel uitvaartfotograaf. Ik fotografeerde daarvoor al een aantal jaren bij uitvaarten en de vraag nam toe. Ik heb een opleiding ‘Bekwaam uitvaartfotograaf’ gevolgd en mijn certificaat van het Keurmerk Afscheidsfotograaf behaald.

Mijn bedrijf heeft de naam Afscheid Belicht. Naast een fotografieopleiding heb ik ook een theologieopleiding gevolgd. En later ook een aantal trainingen over omgaan met rouw. Mijn vader overleed toen ik 17 jaar was. Zijn overlijden en het overlijden van mijn moeder zijn van betekenis geweest voor de keuze om afscheidsfotograaf te worden. Het gebied van rouw is geen onbekend terrein voor mij.

Diensten

Behalve de begrafenis of de crematie kan er nog veel meer vastgelegd worden. Zoals:

 • De bloemen
 • Condoleance
 • Opbaring
 • Informeel bij elkaar zijn
 • Afsluiten van de kist
 • Vooraf een herinneringsportret
 • Plaatsen van het herinneringsmonument
 • Het begraven
 • Bij de crematie:
  • Afscheid in de ovenruimte
  • As verstrooiing
  • Bijzetten van de urn
 • Bijeenkomst na de plechtigheid
 • Speciale wensen van de familie

 

uitvaartfotografie bloemen

 

Vooraf een uitvaartreportage bekijken

Tegenwoordig gebeurt het steeds vaker dat mensen nadenken over een uitvaart en het vastleggen hoe dit vorm gegeven wordt. Ook al is er helemaal geen sprake van een naderend einde. Dit is ook een geschikt moment om een fotoreportage en een diapresentatie van een uitvaart te bekijken. Daarvoor kun je bij mij vrijblijvend een afspraak maken. Mail of bel me dan:

 

Gerda Wesselius, Stiens

[email protected]

06 1444 92 56